La transició energètica com a prioritat del consistori de Bot
La transició energètica com a prioritat del consistori de Bot
La transició energètica com a prioritat del consistori de Bot
El municipi inicia la transició energètica amb la instal·lació de plaques solars, la substitució de l’enllumenat per LED i la participació en una comunitat energètica d’iniciativa privada.
Durant l’estiu s’ha realitzat la substitució de l’enllumenat públic per reduir la contaminació lumínica i la petjada de carboni. Aquesta actuació s’ha finançat mitjançant la subvenció per reducció de contaminació lumínica del Departament d’Acció Climàtica, sol·licitada durant la present anualitat, i amb els Fons de Transició Nuclears. Mitjançant aquests Fons també s’ha substituït l’enllumenat de la zona esportiva. L’alcaldessa, Núria Mulet, comenta que: “ha sigut una oportunitat per millorar les instal·lacions i permetre que el recentment creat equip de Futbol Sala Bot pugui disputar els partits del campionat.”
Aquesta setmana també s’ha dut a terme la instal·lació de 20kW de potència solar a la coberta del pavelló, s’han iniciat els tràmits per poder legalitzar un consum compartit i aprofitar esta energia en diferents equipaments públics del municipi. En este cas, es tracta d’un projecte per al qual el Consell Comarcal de la Terra Alta va sol·licitar una subvenció DUS5000 l’any 2022, el projecte inclou una instal·lació de característiques semblants a Vilalba dels Arcs.
Bot inicia així el seu camí per reduir despesa energètica i emissions. El consistori ha estat treballant durant els darrers mesos per planificar les inversions en este sentit amb la redacció del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC). Per altra banda, mitjançant una assistència tècnica de la Diputació de Tarragona ha iniciat la redacció d’un projecte de caldera de biomassa per escalfar diversos equipaments municipals amb estella.
Per tal de promoure la transició energètica de les empreses el consistori destinarà part dels Fons de Transició Nuclears per donar suport econòmic al projecte de Comunitat energètica impulsat per la Cooperativa Agrícola Sant Josep que podrà acollir com a sòcies consumidores altres empreses del poble. El dia 17 de maig, en el marc del Cicle Estacions i en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, es realitzà una jornada PATT sobre les oportunitats que aquestes instal·lacions col·lectives poden generar en el món rural. Actualment compta amb una trentena d’interessats entre socis de la cooperativa i empreses del poble.
L’alcaldessa exposa que: “l’equip de govern veu aquestes actuacions com a prioritàries per fomentar la descarbonització però també per generar més independència de les fluctuacions dels preus de l’energia tant en el sector públic com el privat. A més, la reducció de la despesa energètica ha de permetre poder realitzar més actuacions per millorar les infraestructures i equipaments municipals.”