Tradicions

ELS PASSACARRERS

El “passacarrers”:
Els dies 2 i 3 de febrer, a les 9 del matí els músics de BotBand rompen amb els sons dels seus instruments la tranquil·litat d’uns carrers que encara no s’han tret les lleganyes.
La sortida de la banda es fa des de la plaça de l’Església.
El dia 2 el recorregut pels carrers del poble es fa tot passant a visitar les cases de la pubilla i les damisel·les de l’any.
El dia 3 de febrer, qui rep la visita de la banda són els majorals i les majorales de l’any. Si un any no n’hi ha, es visita els Blais i les Blaies.
 
 

LES "CORREGUDES"

Les “corregudes” (curses pedestres)
El dia de la Candelera (2 de febrer) és el dia de les persones solteres. Tots els actes de la jornada tenen com a protagonistes els quintos i les  quintes de l’any. En acabar la missa i processó amb la imatge de la Santa, a la plaça de l’església i pel carrer Caseres, es fan les tradicionals corregudes de quintos i quintes.
 
El dia de Sant Blai (3 de febrer) les corregudes són dutes a terme per atletes professionals d’arreu de Catalunya i de províncies properes. Als premis que atorga l’Ajuntament de Bot, s’han d’afegir nombroses primes atorgades per associacions, entitats, empreses i comerços locals a qui guanyi cadascuna de les 20 voltes del circuit . 
 
 

LA DANSADA

La Dansada:
La Jota ebrenca o tortosina és la manifestació cultural més popular i tradicional a les Terres de l’Ebre.
Cada poble té la seua jota que esdevé un signe identificatiu del municipi, fins el punt de voler reivindicar la seua consideració d’icona nacional. I no hi ha dubte que a Bot, la jota despertava i desperta sentiments d’identitat col·lectiva.
Existeix una llarga tradició de ballar la jota a Bot. Les persones més grans del poble han vist durant tota la seua vida com a les festes majors d’hivern es ballava la Dansada al so de la jota que tocava una banda o xaranga portada per a l’ocasió.
El dia 2 de febrer s’encarreguen de ballar-la els quintos i les quintes de l’any i les parelles de jóvens convidades.
El dia 3 de febrer és el dia dels Majorals i Majorales de la Festa Major.
I el dia 5 el dia de les dones.
A les 6 de la tarda, i el dia corresponent, cada grup surt del pati de les escoles en comitiva fins la plaça de l’església on ballaran la Dansada de Bot, mentre una munió de gent els llença quilos de caramels.
Cal destacar la vistositat dels mantons que llueixen les dones per ballar la Dansada.
 

ELS CONCERTS I EL BALL

Els concerts i el ball
Què serien unes festes majors sense unes bones sessions de ball.
Els dies 2 i 3 de febrer es fan dos sessions de ball cada dia, a les 8 de la tarda i a les 12 de la nit.
Els dies 4 i 5 de febrer es va una sola sessió de ball tarda/nit que comença a les 8 de la tarda i que acaba passades les 11 de la nit.
A més els dies 2 i 3 de febrer en acabar les corregudes a la plaça, les orquestres contractades per aquell dia fan un concert del vermut. La sala del ball del Club Esportiu s’omple de taules on la gent pren un aperitiu tot gaudint d’un concert de música clàssica i popular.
 

 

 
 
Subscriure a
Menu

Menú principal